30 Ağustos 2007

.NET Framework 3.5 ve VS 2008 ile Gelen ASP.NET AJAX Yenilikleri

Geçtiğimiz günlerde Visual Studio 2008 (Orcas) Beta 2 sürümünü kullanmaya başladım. Tabi ki ilk olarak web uygulamalarında ne gibi yenilikler getirilmiş bunları araştırmaya koyuldum. Özellikle ASP.NET AJAX tarafında önemli gelişmeler var. Şimdilik keşfettiğim birkaç yeniliği sizlerle paylaşacak olursam;

- .NET Framework 3.5 ile birlikte artık ASP.NET uygulamalarında tam olarak AJAX desteği getirilmiş durumda. Yani .NET 3.5 sürümünde açılan her ASP.NET projesi artık AJAX desteği ile geliyor ve bilgisayarımıza AJAX Extension'larını kurmaya gerek kalmıyor. ASP.NET 2.0'daki bir çok kontrolde yaşanan uyumsuzluklarda artık çözülmüş durumda.

- .NET Framework 2.0 ile geliştirilen bir AJAX projesi, sorunsuz bir şekilde ve kodlarında en ufak bir değişiklik dahi yapılmadan .NET Framework 3.5 ile çalışabilir hale getirilebiliyor.

- Gelişmiş Control Toolkit entegrasyonu! Artık Control Toolkit'de bulunan kontrolleri, ASP.NET kontrolleri ile çalıştırmak çok daha kolay. Yeni getirilen "Add Extender" menüsünden Control Toolkit'teki bir Extender kontrolünün ASP.NET kontrollerine bağlanması ve kullanılması çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Tabi bu işlem için bilgisayarınıza AJAX Control Toolkit'in Framework 3.5 için yazılmış versiyonunu indirmeniz gerekli. Bu linkten ilgili dosyayı indirebilirsiniz. Aşağıdaki ekran çıktılarında bir TextBox kontrolüne AJAX Control Toolkit'teki CalendarExtender kontrolünü nasıl bağlayabileceğimizi görebilirsiniz.

Adım-1: SmartTag ikonundan Add Extender seçilir

Adım-2: Kullanılacak Control Toolkit Extender'ı seçilir

Adım-3: Sayfa çalıştırıldığında kullanıcı textbox'a tıkladığında popup olarak seçilen Control Toolkit kontrolü açılır.

Hiç yorum yok: