22 Eylül 2007

Ajax View JavaScript Instrumentation Proxy

Microsoft'un web geliştiriciler için sunduğu bu araç ile hazırladığınız web uygulamalarında kullanılan JavaScript kodlarının işleyişini ve performansını test edebilirsiniz. Özellikle AJAX geliştiricilerin ilgisini çekeceğini düşündüğüm kullanışlı bir araç. Uygulama sadece performans ile ilgili istatistikleri değil, aynı zamanda uygulamada karşılaşılan fakat tarayıcı tarafından önemsenmeyen JavaScript hatalarını da listeliyor.

Kullanımı ilk bakışta biraz karışık gibi görünsede, bu linkteki 515 kb.lık bir dosyayı bilgisayarınıza yükleyip, bu linkteki dökümanı da adım adım takip edecek olursanız izleme işlemlerinin sonuçlarına kolay bir şekilde erişebilirsiniz. Unutmadan; programla işiniz bittiğinde Internet Explorer'ın proxy ayarlarını düzeltmeyi unutmayın.

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Gerçekten güzel bir araç olmuş. AJAX ile yaratılan veri trafiğinin optimizasyonu için araçlar vardı fakat direk JavaScript fonksyonlarının performansı üzerine böyle bir araç yoktu. Diğer yandan maalesef yazılım geliştiriciler JavaScript fonksyonlarının performansı ile de pek ilgilenmiyorlar. Fonksyonların istemci tarafında çalışıyor olması sanırım bunda epeyce etkili. Oysa performans her şekilde önemlidir.

Uğur UMUTLUOĞLU dedi ki...

Evet Daron. Aslında önemli bir nokta fakat olay istemci tarafında gerçekleştiği için pek önemsenmiyor(Ben bile pek önemsemem açıkcası:) ) Fakat son zamanlarda popüler olan tarzda sitelerde JavaScript vazgeçilmez birer unsur haline geldiği için artık biraz daha dikkat edilesi bir konu olacak JavaScript'in performansı.