31 Ekim 2007

PC Magazine'de İlk Yazım Yayınlandı

Geçtiğimiz aylarda blogumdan duyurusunu yaptığım ancak ufak bir karışıklık sebebiyle bir ay ertelenen yazım PC Magazine dergisinin Kasım ayında yayınlandı. Yazımın konusu "ASP.NET AJAX ile Web Uygulamaları Geliştirmek".

PC Magazine dergisinin kasım ayı içeriğini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

ASP.NET 2.0 Semineri (Sakarya Üniversitesi)

1 Kasım 2007 Perşembe günü 14:00-17:00 saatleri arasında Sakarya Üniversitesi'nde ASP.NET 2.0 semineri veriyor olacağım. Mühendislik Fakültesi D Blok'ta gerçekleşecek olan bu etkinliğe tüm Sakarya Üniversitesi öğrencilerini bekliyorum.

30 Ekim 2007

GridView'e Programatik Veri Bağlamada Sayfalama ve Sıralama İşlemleri

GridView'e programatik olarak veri bağladığında eğer sayfalama(paging) ve sıralama(sorting) işlemi yapılırsa gridin bu işlemlerini ne şekilde yapacağını da yine programatik olarak belirlemek gerekecektir. Sayfalama işlemi için PageIndexChanging, sıralama işlemi için ise Sorting evetleri kullanılmaktadır. Sayfalama işlemi için yazılacak event metodunda yapılacak işlemler gridin yeni sayfa indeksini belirlemek iken, sıralama işleminde durumlar biraz daha karışıktır. Sorting event'i tetiklendiğinde grid kontrolü her defasında sıralama yönünü Ascending olarak getireceği için kullanıcının tersten sıralama (Descending) işlemi yapması durumunda bizim ekstra kodlarla bu durumu ele almamız gerekecektir. Burada sıralama yönünü geçici olarak bir yerde depolamak gerekecektir ki; en uygun yerin ViewState olduğunu söyleyebilirim. Aşağıdaki kodlarda gridview kontrolünün sayfalama ve sıralama işlemlerini nasıl ele alabileceğimiz görüntülenmektedir. Yorum satırları size yardımcı olacaktır.


void GridView1_PageIndexChanging(object sender, GridViewPageEventArgs e)
{
// e parametresinden gelen index numarasını gridview'ın PageIndex'ine atayıp
// verileri tekrar bağlamak sayfalama işlemi için yeterli olacaktır
GridView1.PageIndex = e.NewPageIndex;
GridView1.DataBind();
}

void GridView1_Sorting(object sender, GridViewSortEventArgs e)
{
// İlk sort işlemi yapıldığında çalışır
if (ViewState["siralananKolon"] == null)
{
ViewState.Add("siralananKolon", e.SortExpression);
ViewState.Add("siralamaYonu", "ASC");
}
else
{
// Aynı kolon 2. kez sıralandığında çalışır
if (ViewState["siralananKolon"].ToString() == e.SortExpression)
{
if (ViewState["siralamaYonu"].ToString() == "ASC")
ViewState["siralamaYonu"] = "DESC";
else
ViewState["siralamaYonu"] = "ASC";
}
// Farklı bir kolon sıralandığında çalışır
else
{
ViewState["siralananKolon"] = e.SortExpression;
ViewState["siralamaYonu"] = "ASC";
}
}
// Veriyi tekrar yüklemeden önce sıralanacak alanı ve sıralama kriterini belirlemek gerekir.
// DataTable nesnesini tekrar elde edip, görünümünü(DataView) değiştiriyoruz
DataTable dt = (DataTable)GridView1.DataSource;
dt.DefaultView.Sort = ViewState["siralananKolon"].ToString() + " " + ViewState["siralamaYonu"].ToString();
GridView1.DataBind();
}

19 Ekim 2007

Bilkent Üniversitesi Seminerinin Ardından

Ankara'daki son günümde dün Bilkent Üniversitesi'ndeydim. Oldukça kalabalık bir katılımla gerçekleşen seminerde ASP.NET AJAX sunumunu gerçekleştirdim ve öğrencilerle Microsoft'un MCPD sertifikasyonu hakkında bilgilerimi paylaştım. Bu güzel günü yine Bilkent Üniversite'sindeki bir kafede geçen güzel ve hoş bir sohbet ile sonlandırdık. Etkinlikte emeği geçen Bilkent Üniversitesi MSP arkadaşım İlker ACAR'a, Çankaya Üniversitesi MSP arkadaşım Emrah YILMAZ'a ve Bilkent Üniversitesi'nden değerli arkadaşım Ömer ÇELİK'e teşekkürlerimi sunarım.

17 Ekim 2007

Türkiye'nin İlk Silverlight Canlı Yayınını Gerçekleştirdik

Bugün ODTÜ EDMER Akıllı Sınıf'ta gerçekleştirdiğimiz ASP.NET 2.0 semineri, aynı zamanda ülkemizde SilverLight teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen ilk canlı yayın olma özelliğini taşıyordu. Konuşmacı olarak katıldığım bu seminerde yaklaşık 3.5 saat boyunca ASP.NET 2.0 ile gelen birçok yeniliği katılımcı arkadaşlarla paylaşma fırsatını buldum. Normal bir seminerden veya webinerden farklı olarak onlarca insanında canlı yayında beni izlemesi aslında heyecan verici bir duyguydu. Seminerin ardından Türkiye'nin farklı yerlerinden aldığım bazı teşekkür mailleri de internet aracılığıyla uzağımızdaki birçok insanla bile bilgiyi paylaşabilmenin mutluğunu daha da arttırdı.

Bu etkinliğin gerçekleşmesinde ve ülkemizde özellikle görsel iletişim araçlarının internet ortamında kullanılmasının yayılmasında belki de başrol oynayan sevgili hocam Prof.Dr M.Yaşar ÖZDEN'e teşekkürlerimi sunuyorum. Yine ODTÜ'deki değerli hocam Halil ERSOY'a ve başta Murat DUMAN olmak üzere tüm ODTÜ MSP arkadaşlarıma yardımlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.

Seminer ile ilgili 2 fotoğrafı blogumda sizlerle paylaşmak istedim. Yine facebook üyesi olanlar bu linkten etkinlik ile ilgili fotoğraflara erişebilirler. Bu arada seminerin banttan yayınlarını 7 gün 24 saat boyunca BOTEBOnline sitesinden erişebilirsiniz. (Bağlantı hızınız ne kadar iyi ise, o kadar kaliteli görüntü elde edeceğinizi de belirtmek isterim)

15 Ekim 2007

ASP.NET 2.0 Semineri (ODTÜ-Ankara)

17 Ekim Çarşamba günü ODTÜ EDMER'de ASP.NET 2.0 seminerini gerçekleştiriyor olacağız. Seminer salonunda gerçekleşecek olan bu etkinlik aynı zamanda internetten, SilverLight teknolojisi kullanılarak canlı olarak yayınlanıyor olacak. Sınırlı sayıda katılımcının alınacağı bu etkinlik ile ilgili kayıt formu Salı gününden itibaren MS Akademik sitesinden açılacaktır. Semineri canlı olarak izlemek isteyenler 17 Ekim Çarşamba günü saat 13.30-17.30 arası bu linki kullanabilirler.

Bu seminer ile ilgili olarak başta ODTÜ BÖTE Bölüm Başkanı M.Yaşar ÖZDEN'e ve ODTÜ'deki MSP arkadaşlarım Murat Duman, Mustafa Ayaş ve Berk Gürakan'a teşekkürlerimi sunarım.

ASP.NET AJAX Semineri (Bilkent Üniversitesi-Ankara)

18 Ekim Perşembe günü Bilkent Üniversitesi öğrencileri ile ASP.NET AJAX semineri ile buluşuyor olacağım. Seminer ile ilgili detaylı bilgilerini soldaki afişten görebilir veya facebook üyesi iseniz bu linke göz atabilirsiniz.

Not: Yoğunluk ve yer sıkıntısı olduğu için Bilkent Üniversitesi öğrencilerine açıktır. Dışardan seminere katılmak isteyen arkadaşlar
ilker.acar@msakademik.net mail adresinden iletişime geçebilirler. Bilkent Üniversitesi'den MSP İlker Acar'a katkılarından dolayı teşekkür ederim.

11 Ekim 2007

ASP.NET 2.0 Semineri Ardından

Dün Microsoft İstanbul Ofisinde ASP.NET 2.0 seminerini gerçekleştirdik. Dört saat boyunca birçok örnek uygulama eşliğinde geçen ve katılımcılardan oldukça olumlu geri bildirimler aldığım sunumun ardından günü değerli hocam Nuri Çankaya ve değerli arkadaşım Daron Yöndem ile geçirdiğim hoş sohbetle bitirdik.

Seminer için hazırladığım sunum dosyasını ve örnek uygulamaları içeren dosyayı linklerden indirebilirsiniz.

ASP.NET 2.0 Sunumu
Örnekler

09 Ekim 2007

Microsoft Expression Webineri

Türkiye’nin ilk Expression webineri 11 Ekim 2007 Perşembe günü gerçekleşiyor. Microsoft’tan Mehmet Nuri Çankaya, nedirTV?com editörlerinden ve Deveload’dan Daron Yöndem’in konuşmacı olduğu webiner 2007 yılının en önemli tasarım aracı gelişmelerinden olan Expression Media ve Expression Encoder konularını içeriyor.

Bu önemli webinere katılmak istiyorsanız detaylı bilgileri http://daron.yondem.com/tr/ adresinde bulabilirsiniz.

05 Ekim 2007

10 Ekim Çarşamba - ASP.NET 2.0 Semineri

Birkaç haftalık aradan sonra seminerlere devam...

10 Ekim Çarşamba günü Microsoft İstanbul Ofisi, Marmara Salonu'nda ASP.NET 2.0 semineri veriyor olacağım. İlgili arkadaşların katılımlarını bekliyorum. Detaylı bilgilere ve kayıt işlemlerine http://www.msakademik.net/haberdetay.aspx?id=179 adresinden erişebilirsiniz.

03 Ekim 2007

Silverlight Webineri

Türkiye’nin ilk Silverlight webineri 4 Ekim 2007 Perşembe günü gerçekleşiyor. Microsoft’tan Mehmet Nuri Çankaya ve Deveload’dan ve nedirTV?com editörlerinden Daron Yöndem’in konuşmacı olduğu webiner 2007 yılının en önemli teknolojik gelişimlerinden olan Silverlight konusunu enine boyuna içeriyor.

Detaylı bilgilere http://www.msakademik.net/haberdetay.aspx?id=178 adresinden ulaşabilirsiniz.

02 Ekim 2007

Imagine Cup 2008-Türkiye Başvuruları Başladı

Microsoft tarafından öğrencilere yönelik olarak düzenlenen Imagine Cup yarışmasının bu yılki dünya finali Temmuz 2008’de Fransa’nın başkenti Paris'te gerçekleştirilecek. Yarışmanın Yazılım Tasarımı kategorisinde Türkiye'yi temsil edecek proje, Mayıs 2008’de düzenlenecek final sonrasında Microsoft Türkiye ve bilişim sektörünün yazılım alanında çalışan uzman kişilerinden oluşan jüri kurulu tarafından belirlenecek.

Bu yıl ki yarışma teması "Sürdürülebilir çevre için, teknolojinin kullanıldığı bir dünya düşleyin" olarak belirlenmiş. Yarışmaya katılmayı düşünen üniversite öğrencileri http://imaginecup.msakademik.net adresinden detaylı bilgilere erişebilirler.