30 Ağustos 2007

.NET Framework 3.5 ve VS 2008 ile Gelen ASP.NET AJAX Yenilikleri

Geçtiğimiz günlerde Visual Studio 2008 (Orcas) Beta 2 sürümünü kullanmaya başladım. Tabi ki ilk olarak web uygulamalarında ne gibi yenilikler getirilmiş bunları araştırmaya koyuldum. Özellikle ASP.NET AJAX tarafında önemli gelişmeler var. Şimdilik keşfettiğim birkaç yeniliği sizlerle paylaşacak olursam;

- .NET Framework 3.5 ile birlikte artık ASP.NET uygulamalarında tam olarak AJAX desteği getirilmiş durumda. Yani .NET 3.5 sürümünde açılan her ASP.NET projesi artık AJAX desteği ile geliyor ve bilgisayarımıza AJAX Extension'larını kurmaya gerek kalmıyor. ASP.NET 2.0'daki bir çok kontrolde yaşanan uyumsuzluklarda artık çözülmüş durumda.

- .NET Framework 2.0 ile geliştirilen bir AJAX projesi, sorunsuz bir şekilde ve kodlarında en ufak bir değişiklik dahi yapılmadan .NET Framework 3.5 ile çalışabilir hale getirilebiliyor.

- Gelişmiş Control Toolkit entegrasyonu! Artık Control Toolkit'de bulunan kontrolleri, ASP.NET kontrolleri ile çalıştırmak çok daha kolay. Yeni getirilen "Add Extender" menüsünden Control Toolkit'teki bir Extender kontrolünün ASP.NET kontrollerine bağlanması ve kullanılması çok kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Tabi bu işlem için bilgisayarınıza AJAX Control Toolkit'in Framework 3.5 için yazılmış versiyonunu indirmeniz gerekli. Bu linkten ilgili dosyayı indirebilirsiniz. Aşağıdaki ekran çıktılarında bir TextBox kontrolüne AJAX Control Toolkit'teki CalendarExtender kontrolünü nasıl bağlayabileceğimizi görebilirsiniz.

Adım-1: SmartTag ikonundan Add Extender seçilir

Adım-2: Kullanılacak Control Toolkit Extender'ı seçilir

Adım-3: Sayfa çalıştırıldığında kullanıcı textbox'a tıkladığında popup olarak seçilen Control Toolkit kontrolü açılır.

ASP.NET AJAX İstanbul Semineri - Sunum ve Örnekler

Dün İstanbul-Bakırköy'de gerçekleştirdiğim seminerde ilk defa Visual Studio 2008 (Orcas) ve .NET Framework 3.5 ile birlikte gelen ASP.NET AJAX yeniliklerinden de bahsettim. 25 kişinin katıldığı ve oldukça güzel geçen bu seminerin sunum ve örnek uygulamalar dosyasını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

ASP.NET AJAX Sunum
Örnek Uygulamalar

26 Ağustos 2007

ASP.NET AJAX Semineri (Bakırköy-İstanbul)

29 Ağustos Çarşamba günü 15.00 - 17.00 saatleri arasında Microsoft Akademik Yazılım Geliştiricileri Grubu ve nedirTV?com olarak İstanbul'da gerçekleştireceğimiz ASP.NET AJAX seminerine davetlisiniz.

Detaylı bilgi ve kayıt işlemi için buraya tıklayabilirsiniz.

ASP.NET - CacheDependency ile Önbellekleme İşlemleri

SoapBox'ta video yayınlamak için uzun zamandır fırsat bekliyordum. İlk uygun zamanımda hazırlamış olduğum CacheDependency sınıfı ile önbellekleme işlemleri videosunu aşağıdaki kutudan izleyebilirsiniz.


ASP.NET - CacheDependency ile Önbellekleme İşlemleri

24 Ağustos 2007

ASP.NET 2.0 - Performans Yönetimi Sunumu

Geçtiğimiz günlerde vermiş olduğum ASP.NET 2.0 - Performans Yönetimi semineri ile ilgili sunum dosyasını ve uygulama dosyalarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

Sunum Dosyası
Uygulama Dosyası

16 Ağustos 2007

Netron Teknoloji Haftası 2007’de buluşalım

Netron Teknoloji Haftası 2007 (TechWeek 2007) bu yıl 3-12 Eylül tarihleri arasında Netron - Altunizade Plaza'da yapılıyor olacak. Gerçekleştirilecek kurumsal seminerlerle bilişim dünyasındaki profesyonelleri ağırlayacak olan bu etkinlikte, ben de 6 Eylül Perşembe günü 14:00-15:30 saatleri arasında "Developing Web Applications with Asp.Net 2.0 Ajax" sunumunu gerçekleştiriyor olacağım.

Detaylı bilgiler ve kayıt işlemleri için bu linke göz atabilirsiniz.

AJAX Nedir?

Wikipedia'dan alıntıdır...

En yaygın kullanım alanı sayfayı tekrardan yüklemeye gerek kalmadan sayfada görünür değişiklikler yapmaktır. XMLHttpRequest kullanarak birden fazla bağımsız işlemi yapabilir. Bazı bilişim uzmanları, AJAX'ın HTML ve XML'den sonra en yenilikçi Internet yazılımı olduğunu ve Web 2.0'ı bitirip, 3. evreye ulaştırdığını iddia etmişlerdir.

AJAX'ı bu kadar kısa ve net şekilde tanımlayan kişiye "Klavyene sağlık" demek düşer sanırım.

11 Ağustos 2007

Programcılara özel font: Consolas

Microsoft'un Visual Studio'da uygulama geliştiren programcılar için özel olarak sunduğu font olan Consolas'ı yaklaşık 1 yıldır kullanıyorum. Hatta yaklaşık 1 yıldır da bu fontun duyurusunu ve linkini blogumdan yapacağım diyorum ama nasip bugüneymiş:) Farklı ve göze hoş gelen bir font tipi Consolas. Hatta bazı zamanlar kod yazma azmimi yükselttiğini söylersem, biraz abartmış olur muyum acaba? Consolas'ı kullanmak isteyenler bu linkteki dosyayı indirebilirler.

Not: Consolas font tipi Windows Vista işletim sistemi ile birlikte gelen yeni fontlar listesinde bulunuyor.


(Consolas fontunun görünümü)