24 Temmuz 2006

Microsoft .NET Framework 3.0 CTP yayınlandı

.NET severlerin merakla beklediği 64 bit destekli .NET Framework 3.0 CTP ve Geliştirme Araçları yayınlandı. WinFX adı ile de bilinen bu sürüm .NET Framework 2.0 'ı Windows Presentation Foundation, Windows Communication Foundation, Windows Workflow Foundation ve Windows CardSpace gibi birçok yeni teknoloji ile birleştiriyor. 32 bitlik ve 64 bitlik sistemlerde çalışabilecek olan bu CTP sürümü ve Visual Studio 2005'e entegre çalışan Geliştirme Araçlarını aşağıdaki linklerden indirebilirsiniz.

- Microsoft Pre-Release Software Microsoft .NET Framework 3.0 - July 2006 CTP
- Microsoft Visual Studio Code Name “Orcas” Community Technology Preview – Development Tools for .NET Framework 3.0

22 Temmuz 2006

ASP.NET ile Sayfa Adını Bulma

ASP .NET ile bulunduğunuz sayfanın dosya adını elde etmek isterseniz Page nesnesini kullanabilirsiniz. Yalnız tam olarak sayfa adını alabilmek için 2 basit işlem daha yapmanız gerekiyor.

string sayfaAdi = Page.ToString().Replace("_aspx", ".aspx").Remove(0, 4);

sayfaAdi değeri o an bulunduğumuz sayfanın adını getirecektir. Eğer sitenizde MasterPage kullanıyorsanız, Page nesnesi ile site genelinde sayfa bazlı olarak bazı işlemleri daha kolay yapabilirsiniz.

20 Temmuz 2006

cellsea Photo Editor

İşte webin son harikalarından birisi. (Belki de uzun süreden beri webde vardı ama ben yeni gördüm) Web dünyasındaki hızlı gelişmeler gerçekten bizleri hayretler içinde bırakıyor. cellsea Photo Editor bunlardan birisi. Photoshop'taki birçok özelliği aratmayan bir resim editörü. Üstelik oldukça da hızlı gibi bir web-resim işleme editörü için. Her ne kadar oluşturduğum dosyanın boyutu biraz yüksek olsa da bilgisayarınızda Photoshop gibi profesyonel bir resim işleme editörü yoksa, ihtiyacınız olduğu zamanlarda işinize yarayacağına eminim.

Deneyin bakalım -> http://www.cellsea.com/java-cellsea/media/index.htm

16 Temmuz 2006

BumpTop 3D Desktop Prototype

Her bilgisayar kullanıcısı gibi eminim ki siz de masaüstünüzün dağınıklığından şikayetçi oluyorsunuzdur. YouTube de bu konu ile gördüğüm bir videoyu sizlerle paylaşmak istedim. Masaüstündeki dosyaları 3 boyutlu bir ortamda sıralamak, üstüste ya da deste olarak dizmek gibi birçok işlemin çok rahat bir şekilde yapılabileceği bir sistem geliştiriliyormuş. Aşağıdaki adresteki videoyu izleyerek hem "Vaay be" diyelim, hem de gelecekte bizi ne gibi yeniliklerin beklediğini görelim ;)

Video burada -> http://www.youtube.com/watch?v=M0ODskdEPnQ

14 Temmuz 2006

Gridview - Klasik bir hata ve çözümü

ASP .NET 2.0 web projesinde Gridview'de otomatik güncelleme işlemi yaparken eminim ki siz de "ObjectDataSource 'ObjectDataSource1' could not find a non-generic method 'Update' that has parameters ..." şeklinde bir hata almıştırsınız. Böyle bir hata almanız durumunda;

1. Tablonuzda bir primary key olduğuna emin olunuz.
2. Gridview'in DataKeyNames özelliğinin primary key'inize eşit olduğuna emin olun.
3. Gridview'in SmartTag penceresinden Edit Columns'a gidin. Selected Fields bölümünden primary key olan alanı seçin ve sağ kısımdan ReadOnly özelliğini False yapın.

Bu hatayı tekrar almayacaksınız diye tahmin ediyorum. Bizzat test edildi ve onaylandı :)

DataTable'daki bir değeri değiştirme

.NET ortamında, bir DataTable içerisinde yer alan herhangi bir değeri AcceptChanges metodunu kullanarak değiştirebilirsiniz.

dataTable.Rows[row][column] = "Yeni değer";
dataTable.Rows[row].AcceptChanges();


You can change data in a DataTable while using AcceptChanges method in .NET

dataTable.Rows[row][column] = "New value";
dataTable.Rows[row].AcceptChanges();